ABY DETI NEZOMIERALI

03.11.2008 Celý región

Na dnešný deň 3.11.2008 pripravili Detský fond SR, Policajný zbor SR, Ministerstvo školstva SR, ČSOB a Ústav detskej psychológie a patopsychológie preventívnu akciu pod názvom ABY DETI NEZOMIERALI.
Táto preventívna akcia je zameraná na zvýšenie viditeľnosti detí na cestách, zvýšenie bezpečnosti detí pri ceste do školy a zo školy. Kampaňou tiež chceme upozorniť verejnosť na problém vysokej úrazovosti detí na cestách a na zvýšenie ohľaduplnosti vodičov k deťom ako účastníkom cestnej premávky.
Úrazy patria u detí k najčastejším príčinám úmrtia. Na Slovensku zomiera ročne 200 detí a mladistvých dôsledkom úrazov. K najväčšiemu počtu smrteľných úrazov dochádza pri dopravných nehodách. Úmrtia sú však len vrcholom ľadovca. Na každé smrteľné zranenie pripadá niekoľko zranení s trvalými následkami.
Deti následkom úrazov nemusia zomierať, väčšine úrazov je možné predchádzať dostatočnou informovanosťou, zodpovedným prístupom, ale aj napr. používaním rôznych reflexných prvkov na oblečení, dopravnou výchovou, legislatívnymi opatreniami, osvetou, atď.

Pri vybraných priechodoch pre chodcov pri základných školách budú policajti rozdávať deťom prichádzajúcím a odchádzajúcim zo škôl reflexné predmety (smajlík, pásik) a letáčik/leporelo s radami pre bezpečnú cetsu detí do a zo školy (pri priechodoch budú policajti rozdávať predmety v časoch 7:00h - 8:00h a 12:00h - 14:00h). Tieto predmety a letáčíky budú ďalej dnes rozdávane v triedach prváčikom ich učiteľmi a zvyšné na pobočkách ČSOB a v rámci aktivít Detského fondu SR.

V rámci Prešovského kraja prebehne akci na týchto miestach:
Prešov - L. Svobodu pri ZŠ Májové námestie
Poprad - prechod na sídlisku Juh pri cirkevnej škole
Humenné - križovatka ulíc Sninská a Jasenovská
Bardejov - križovatka ulíc Komenského a Jirásková
Vranov n/Topľou - Dlhá pri cirkevnej a ZŠ pri kostole

Informácia o smajlíkovi - tento smajlík sa vyznačuje reflexnými vlastnosťami, zvyšuje viditeľnosť a pripnutím pomocou skoby na školskú tašku, na ruksak, na šaty, prípadne na bicykel môže zvýšiť bezpečnosť dieťaťa na ceste.
Informácia o letáčiku - leporele - obsahom je niekoľko rád, ako prispieť k väčšej bezpečnosti detí pri ceste do školy a zo školy. Niektoré obrázky sú vymaľované len čiastočne, aby deti mali možnosť ich domaľovať podľa svojej fantázie. Odporúčame sa s deťmi o jednotlivých obrázkoch porozprávať, aby ich deti správne porozumeli a aby rady dokázali využiť aj v praxi.

Text letáčika a vysvetlivky:

Do školy bezpečne. Zo školy bezpečne

1.. Nauč sa najbezpečnejšiu cestu do školy. - Bezpečná cesta do školy nemusí byť vždy tá najkratšia.
2.. Používaj pestré oblečenie a reflexné predmety. - Použi smajlíka na lepšie zviditeľnenie sa na ceste.
3.. Zastav sa, keď chceš prejsť cez cestu. - Dôležité je sa vždy pred prechádzaním cez cestu zastaviť!
4.. Pri prechádzaní sa vždy pozri najskôr vľavo, potom vpravo a ešte raz vľavo.
5.. Prechádzaj kde sú nadchody, semafory, priechody, a to čo najrýchlejšie. - Ak už prechádzaš cez cestu nezastavuj sa, ale prejdi plynulo na druhú stranu!
6.. Nikdy nevybiehaj spoza auta, autobusu, kríkov, stromov. Vodič ťa za autom nevidí.
7.. Choď po chodníku, ak chodník nie je, choď po ľavej strane cesty. Ak ideš po ľavej strane cesty, lepšie vidíš prichádzajúce vozidlo z protismeru.
8.. Poznaj dopravné značky.
9.. Používaj ochrannú prilbu. Pri športoch a pri jazde na bicykli používaj ochranné prostriedky!
10.. V aute sa pripútaj. Pri ceste autom používaj bezpečnostný pás (resp. iné zadržiavacie systémy v závislosti na veku).
Nevystavuj sa zbytočným rizikám. Chráň sa pred úrazmi. Ak sa stane vážny úraz zavolaj na tel. číslo: 112

npor. Mgr. Daniel Dzobanik
 

Vyberte región